Ostrov věčného jara, Ostrov květů nebo Zelená perla Atlantiku, tak se mu často Madeiře přezdívá. Madeira potěší milovníky turistiky i plážového odpočinku. Uvidíte místa, jejichž krása bere dech. Dopřejete si odpočinek uprostřed čarokrásné přírody, kterou si zde zamilovala nejedna významná osobnost i koupání v místech, odkud vyplouval na své výpravy Kryštof Kolumbus.

 

Základní údaje:


•    Rozloha:  797 km2
•    Obyvatelstvo:  260 000
•    Hlavní město:  Funchal
•    Jazyk: portugalština
•    Měna:  EURO (€)
•    Náboženství: římští katolíci (94 %), jiná náboženství (4%), bez vyznání (2 %)
•    Národnostní složení: Evropané – Portugalci (95%), ostatní (5%)
•    Časové pásmo: Časový posun proti České republice je  - 1 hodina

 

Doklady: cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců od data vstupu na území


Dovoz: při příletu i odletu je nutno celně deklarovat dovoz/vývoz cizí měny přesahující 5000,- USD. V případě částky přesahující hodnotu 10.000,- USD, je třeba jak k dovozu, tak vývozu získat nejprve souhlas místní centrální banky.


Do země lze dovést:


•    alkohol (1,5 l destilátu nebo 5 l vína)
•    tabák (200 ks cigaret, 100 ks doutníčků, 75 ks doutníků nebo 30 g tabáku)
•    parfémy (75 ml),
•    káva (1 kg)
•    čaj (200 g)


Dále je nutno celně deklarovat dovoz/vývoz zvířat, ptactva, hmyzu, ryb, částí zvířat, masných výrobků, kůže, peří, kostí, mušlí, korálů, vzorků organismů či léčiv.


Co ochutnat: Madeirská kuchyně je těžko přirovnatelná k jiným středomořským kuchyním a také se výrazně liší od kontinentální kuchyně Portugalska. Ochutnat zde můžete celou řadu pokrmů, které vás ohromí pestrou směsicí chutí a vůní a udělají z vás po dobu vaší návštěvy zapáleného labužníka! Mezi tradiční pokrmy patří například Bolo do caco, což je chléb připravený ze směsi mouky a sladkých brambor, který se podává s česnekovým máslem a s petrželkou. Milovníky polévek jistě potěší Caldo Verde - hustá polévka z brambor a zelí, do které se často přidává chouriço – místní odrůda klobásy. Ty, kteří si rádi pochutnají na dobrém mase, jistě potěší Espetada – ražniči z hovězího masa marinované v česneku a soli, které se dochucuje bobkovým listem. Maso se navléká na vavřínové větve, které dodávají jídlu svoji jedinečnou chuť. Maso se poté peče v troubě. Espetadu můžete vidět okázalým způsobem zavěšenou nad stoly na speciálních háčcích. Další masitou pochoutkou je Carne e vinho Alhos, malé kousky vepřového masa, taktéž marinované v česneku, octu a s přidáním bobkového listu, které se takto nakládají alespoň jeden den před vařením. Milovníci ryb si jistě přijdou na své při ochutnávce pokrmu zvaného Espada. Jedná se o druh úhoře, typického pro okolní vody Atlantského oceánu. Ačkoli ryba na první pohled nevypadá příliš vábně.Velmi populární na ostrově Madeira jsou Bifé de Atum neboli tuňákové steaky z masa tuňáků, vyskytujících se ve vodách kolem Madeiry. Maso tuňáků se marinuje v olivovém oleji s česnekem a solí a dále se peče v troubě na grilu. Mezi oblíbené přílohy patří Milho frito, což je smažená kukuřice. Tyto velmi chutné, smažené kostky z kukuřičné mouky jsou obvykle přidávány do masitých jídel. Madeira ovšem potěší i milovníky dobrého pití. Madeira Wine je proslulé madeirské víno, které naleznete v nabídce každé restaurace a k dostání je rovněž v mnoha obchodech a supermarketech.
Během celého roku můžete vybírat ze široké škály čerstvého ovoce!


Počasí: podnebí na Madeiře silně ovlivňuje výšková pásmovitost a Golfský proud. Teplota vody se stabilně pohybuje od 17 do 23°C. Teplota vzduchu ani v zimě neklesá pod 16 °C. V hlavním městě Madeiry Funchalu v létě téměř neprší. Denní teplota v létě nepřesáhne 25 °C. Rozdíl mezi průměrnou denní a noční teplotou je po celý rok přibližně 4 °C. Na suché východní straně ostrova Madeira, v horách a na náhorní plošině většinou fouká silný vítr a na severním pobřeží často prší.


Internet a telefon: tarify pro data a hovory Vám sdělí Váš telefonní operátor.


Elektrická zásuvka: není potřeba adaptér, jsou zde stejné zásuvky jako u nás.


Výměna peněz: stejně jako ve většině evropských zemích se na Madeiře platí eurem.

 

 

Přihlaste se k odběru novinek
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.