Země bohů, slunce, oliv, smaragdový ostrov Korfu nebo ostov císařovny Sissy. Země se slavnou minulostí. Korfu, řecky Kerkyra, je nejsevernější a největší řecký ostrov v Jónském moři.Ostrov je zároveň stejnojmennou prefekturou v kraji Jónské ostrovy s hlavním městem a přístavem Kerkyra.Kromě nádherné přírody nabízí Korfu také bohatou historii a zajímavou ostrovní architekturu. Ostrovní městečka, ve kterých je patrný vliv i jiných evropských národů, jsou poseta klasickými bílými domky s modrými dveřmi a okenicemi. Co je ale největším kouzlem Řecka, jsou samotní Řekové. Jsou dobromyslní, nezdolní, radují se ze života a vůči návštěvníkům jsou vždy pohostinní.
Základní údaje:
• Rozloha: 592 km²
• Obyvatelstvo: 100 000
• Jazyk: řečtina
• Měna: euro
• Náboženství: řecká pravoslavná víra
• Časové pásmo: stejný čas jako v České republice
Doklady: ke vstupu potřebujete platný občanský průkaz nebo cestovní pas.
Dovoz: bezcelně lze dovést
• 10 litrů alkoholických nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 22 %
• 20 litrů meziproduktu (např. vermut, likér apod.)
• 90 litrů vína, z toho u šumivých vín 60 litrů
• 110 litrů piva
• 800 ks cigaret
• 400 ks cigarillos (krátkých doutníků) a doutníků o váze menší než 3 gr/kus
• 200 ks ostatních doutníků
• 1 kg tabáku
Zakázáno je dovoz:
• zbraně a střeliva
• léky (vyjma těch určených pro osobní potřebu)
• starožitnosti a umělecké předměty
• chráněné rostliny
• zvířata a přírodniny
Co ochutnat: středomořské klima umožňuje pěstování mnoha zemědělských plodin, takže si Řekové potrpí na čerstvé ingredience, podobně jako je tomu i v jiných středomořských kuchyních. Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Dále se hojně používají olivy, rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole a okra (jedlý ibišek). K dispozici je řada různých druhů chleba, např. chléb s olivami – eliopsomo.
Co se týče druhů masa, maso z ovcí a koz je daleko běžnější než ze skotu, pro jehož chov nejsou v Řecku příznivé podmínky. Světoznámý je sýr feta, tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka. Z dalších druhů sýrů stojí za zmínku graviéra, která má velmi blízko ke švýcarskému gruyère a vyrábí se na Krétě z ovčího mléka, na dalších ostrovech potom z kravského. Kasseri je polotvrdý sýr většinou z ovčího mléka. Zcela běžná jsou samozřejmě rybí jídla, zejména na pobřeží. Oblíbený je také jogurt, do něhož se často přidává vyhlášený řecký med (např. tymiánový). Jogurt se dělá z ovčího mléka, je tučný a sladší než o něco kyselejší jogurt z kravského mléka.
V Řecku se pěstuje mnoho druhů ovoce – pomeranče, citróny, vodní melouny, broskve, hroznové víno, ale i takové druhy jako fíky, opuncie, lokvát a kiwi. Ovoce je však přece jen dražší než salátová zelenina.
Počasí: na Korfu panuje subtropické klima, obvyklé v této části Středomoří.
V zimním období od prosince do poloviny března se průměrné teploty pohybují okolo 10 °C, v noci mohou klesnout až pod bod mrazu. Nejvydatnější deště bývají v prosinci a v lednu, ve vyšších polohách může i zasněžit.
Z jara četnost srážek pomalu ustává a teploty začínají stoupat.
V červenci a v srpnu překračují teploty 30 °C a někdy dokonce boří i 40°C hranici.
Teplota moře na Korfu je vhodná ke koupání už od června, kdy má voda okolo 22 °C. V červenci a v srpnu se vyhřeje až na 25 °C.
Nejvydatnější deště bývají v prosinci a v lednu, ve vyšších polohách může i zasněžit.
Internet a telefon: tarify pro data a hovory Vám sdělí Váš telefonní operátor.
Elektrická zásuvka: není potřeba adaptér, jsou zde stejné zásuvky jako u nás.
Výměna peněz: v Řecku se platí, stejně jako ve většině ostatních zemí EU, eurem. Většina hotelů, obchodů i restaurací běžně přijímá platební karty. Bankomaty jsou poměrně dobře dostupné i na menších městech a přijímají všechny mezinárodní platební karty.