země hor, kterou protínají hluboká údolí. Byla dlouho zapomenutým koutem Evropy.  Najdete tu řadu divokých řek a překrásné kaňony vytvořené těmito řekami. Už klidné toky pak směřují do Jaderského a Jónského moře, která omývají třetinu hranic Albánie. Skadarské jezero na severu je domovem mnoha druhů ptáků, vzácné druhy vodních ptáků a endemických ryb žijí v Ohridském jezeře na východě země.


Základní údaje:


•    Rozloha: 28 748 km²
•    Obyvatelstvo: 2 881 057
•    Hlavní město: Tirana
•    Jazyk: albánštinaa
•    Měna: albánský lek (ALL)
•    Náboženství: islám (59 %), albánské ortodoxní (7 %), římskokatolické (10 %), jiná náboženství
•    Národnostní složení: Albánci (98,5 %), Řekové, Arumuni, Černohorci, ostatní
•    Časové pásmo: stejný čas jako v České republice

 

Doklady: platný cestovní pas minimálně tři měsíce po návratu.


Dovoz: bezcelně lze do Albánie dovést:


•    200 cigaret nebo 100 doutníčků (každý max. 3 g) nebo 50 doutníků, 250 g tabáku
•    2 litry vína a 1 litr lihovin nad 22 ° nebo 2 litry lihovin pod 22 ° a / nebo šumivé víno, 10 litrů piva
•    3 kg kávy, 50 g parfému nebo, 0,25 l eau de toilett, dále zboží do hodnoty 30.000 LEK na cestujícího (15.000 LEK v případě cestujících, mladších 15-ti let)


Zakázán je dovoz:


•    rostliny a semena
•    vojenské zbraně a plynové pistole
•    narkotika
•    literatura nebo předměty, které nejsou v zájmu Albánie, nebo jsou neslučitelné s atributy míru, klidu a pořádku
•    jedy
•    radarové detektory


Speciální vývozní povolení musíte mít na starožitnosti, národní kroje, umělecká díla folklorní hodnoty, staré mince, knihy a umělecká díla.


Co ochutnat: Albánská kuchyně má středomořský charakter. Vyznačuje se používáním středomořských bylin, jakými je oregano, máta, bazalka, rozmarýn a další, ale také chilli papriček a česneku, to vše při vaření a úpravě masa i ryb. Zelenina se používá v téměř každém jídle. Zásadním jídlem Albánců je oběd, který se obvykle skládá z gjellë (guláš), hlavní chod z masa, pomalu vařeného s různými druhy zeleniny. K tomu salát z čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, zelené papriky a olivy. Salát je ochucen solí, olivovým olejem, octem, nebo citronovou šťávou. Ve vysokohorských oblastech je častým pokrmem uzené maso s nakládanou zeleninou. Zvířecí orgány jsou také v kuchyni používány; střeva a hlavy, kromě jiného, jsou považovány za lahůdku. Mléčné výrobky jsou nedílnou součástí kuchyně, obvykle doprovázeny všudypřítomným chlebem a alkoholickými nápoji, jako je např. Raki. Mořské plody jsou běžné v pobřežních městech, jako Durrës, Vlorë, Shkodër a Sarandë.


Počasí: podnebí Albánie je ryze středomořské. Na pobřeží panují suchá horká léta s průměrnou teplotou okolo 25 °C a mírné vlhké zimy s teplotou okolo 7 °C. V hornatém vnitrozemí dosahuje průměrný roční úhrn srážek až 2000 mm.


Internet a telefon: tarify pro data a hovory Vám sdělí Váš telefonní operátor.


Elektrická zásuvka: není potřeba adaptér, jsou zde stejné zásuvky jako u nás.


Výměna peněz: místní měnou je albánský lek (ALL).
•    1 Kč = cca 5,2 ALL
•    1 EUR = cca 133 ALL
Ideálně Eura lze po příletu směnit na letišti či později v jakékoli bance nebo směnárně. Obecně je směnáren v Albánii opravdu velké množství, a to i zcela mimo turistická centra.
Výběry kartou z bankomatů lze provést ve všech větších městech a v turistických lokalitách. I bankomatů je po ve větších městech vždy mnoho. Placení kartou je akceptováno omezeně, většinou je možné na benzínkách, v lepších ubytovacích zařízeních a větších obchodech.

Přihlaste se k odběru novinek
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.